kachna_uvodni

Pečená kachna s kopřivovou nádivkou

Tenhle víkend se máme vážně krásně! Vyrazili jsme s klukama k našim kamarádům Marušce a Honzovi do Jesenného v Podkrkonoší. Jezdíme k nim hrozně rádi, protože s Bejšama, jak jim říkáme, je vždycky blaze! Jejich chalupa je opravdové místo odpočinku! Děti běhají venku, válejí se v trávě, Brambora je jim neustále v patách s klackem v tlamě, zatímco my spokojeně tlacháme, vaříme a pak spolu všichni šťastně jíme! Na oběd jsme si dneska připravili kachýnku, protože Bejša s Maruškou skvěle vaří a já se od nich ráda něco nového přiučím! Tak si zkuste třeba hned zítra připravit stejné menu, jaké jsme měli dneska my. Pečenou kachnu s kopřivovou nádivkou, bramborovou kaši s wasabi a zelí dušené na víně! Dobrou chuť!

Maruščina nádivka

2 plátky šunky
50 g dobrého másla
3 nesypané housky (ideálně den staré)
3 dobrá vejce (nám je dokonce přinesla Maruščina sousedka Martinka)
400 ml dobrého mléko
3 hrstě čerstvých kopřiv (můžete použít klidně petrželku)
1 hrst nasekané pažitky
špetka muškátového oříšku
sůl

1. Maruška nakrájí housky na kostičky a nasype je do mísy. V rendlíku vedle si rozehřeje kousek másla, na kterém lehce opeče na kostky nakrájenou šunku.

2. Nalije si mléko do rendlíku, přidá k němu 3 žloutky a jemně je vidličkou prošlehá. Do mléka přidá opečenou šunku s máslem, lehce vše osolí a zalije s ním připravené housky. Maruška říká, že je potřeba, aby se housky dobře nasákly mlékem, takže je po chvilkách pomalu obrací, dokud nejsou všechny vlhké. K houskám přidá natrhané kopřivy a nasekanou pažitku a všechno pomalu promíchá.

3. V mixovací nádobě vyšlehá z bílku sníh, které pak opatrně obrací v houskové směsi, aby se housky moc nepotrhaly. Připravenou nádivkovou směs nechá v míse a za chvíli s ní naplní Bejšovu kachnu.

nadivka1

nadivka2

nadivka3b

nadivka4

nadivka5

nadivka6

Bejšova kachna

Na 6 porcí

2 kg dobrá kachna
sůl
nádivka od Marušky
4 lžíce tekutého medu
3 lžičky kmínu

1. Začínáme tím, že si pořádně roztopíme kamna! Vy si předehřejte troubu na 250°C.

2. Já umyju kachnu a Bejša si mezitím na plotně rozpustí trochu medu. Med na kachnu dáváme proto, aby nám sůl a kmín na kachně pěkně držely. Bejša si nasolí kachnu poctivě zevnitř, pak naběhne Maruška a naplní kachnu nádivkou a nakonec ji zašije! (Mimochodem Maruška opravdu skvěle šije! Mezitím co já píšu recept, Maruška vedle mě šije kostým pro svoji dceru Justýnu.)

3. Pak se vrátí ke kachně Bejša. Potře ji rozpuštěným medem a posype ji kmínem a solí. Nakonec vloží kachnu v pekáči do kamen a pečeme ji zhruba 3 hodiny. Když pečete kachnu v troubě, nechte ji péct 20 minut na 250°C a potom troubu zlumte na 160°C a pečte ji 3, 5 hod.

Bramborová kaše s wasabi

1 kg brambor
sůl
300 ml dobrého mléka
kousek másla
2 vrchovaté lžičky wasabi pasty

Nejdříve si uvaříme s dvěma lžičkami soli oloupané brambory. Když jsou brambory skoro hotové, naliju do rendlíku mléko a ohřeju ho na plotně. Bejša potom slije brambory, zalije je ohřátým mlékem, přidá pár plátků másla, wasabi a vše společně rozštouchá a nakonec do hladka rozmixuje ručním mixérem. Hotovou kaši podle chuti osolíme.

Dušené zelí na víně

2 lžíce sádla
1 větší cibule
1 lžíce tekutého medu
sůl
1,5 kg čerstvého bílého zelí
2 dcl bílého vína
1,5 dcl jablečného moštu

Bejša si ráno přivstal a zelí měl hotové ještě předtím, než jsme vylezli z postele. Takže mi pak musel celý recept nadiktovat. Nejdříve si nakrájel cibuli na drobné kostičky a zelí nahrubo. V hrnci si rozehřál sádlo, na kterém lehce zpěnil cibulku, pak přidal nakrouhané zelí, med, trošku soli, víno a mošt a všechno dusil pod pokličkou na mírném ohni zhruba 1 až 1,5 hodiny do měkka.

kachna1

kachna2b

kachna3b

kachna4b

kachna5

kachna6b

kachna7

kachna8

kachna9

kachna10

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *